Miten kohtasinkaan Pilateksen New Yorkin Manhattanilla ja millaisen matkan olen tehnyt ’hänen kanssaan’?

Vaikka Pilates on viimeisen 20 vuoden aikana saavuttanut länsimaissa suurta suosiota on se silti monille outo ja edelleen paljon vääriä mielikuvia luova laji. Pilateksen juuret ulottuvat kehittäjänsä Joseph Pilateksen jalanjäljille 1900-luvun alkuun. New Yorkin Manhattanille hän perusti ensimmäisen studionsa 30-luvulla. Ensimmäiset asiakkaat olivat ammattitanssijoita. He totesivat harjoittelumenetelmän lisäävän juuri sitä, mitä he työssään tarvitsivat: liikkuvuutta, keskivartalon kannatusta, ponnistusvoimaa ja liikkeen hallintaa. Tämä on nykyäänkin tavallisten kuntoliikkujien terveellisen, kestävän kehonkäytön resepti!

Yhä laajemmat liikeradat

Reilu 15 vuotta sitten opiskellessani Pilatesta lähdin ystäväni kanssa tutustumaan sen juurille New Yorkin Manhattanille, jossa Pilateksen ensimmäinen studio aikoinaan sijaitsi. Jos nyt menet Manhattanilla  Pilates-tunnille löydät todennäköisesti vain laitepilatestunteja. Mm. Reformer, Cadillac, Chair ja Tower ovat laitteita, joilla Pilates on harjoittelumuotonsa kehittänyt, hän itse käytti siitä nimitystä Contrology. Lattiaharjoittelu tuli mukaan myöhemmin. 

Kontrollia, tarkkuutta, laajoja liikeratoja

Olin päättänyt, etten aio hankkia yhtään laitetta, ja että ihmiskehon vastus riittää, enhän ollut koskaan viihtynyt kuntosalillakaan. Matkan jälkeen tilasin kuitenkin kaksi Reformeria. Harjoitteluvastuksena toimiva jousivastus olikin vain yksi elementeistä, jota tuo laite tarjosi. Tajusin, että laitteet mahdollistavat ei vain lisätehon harjoitteluun vaan lisäävät harjoittelun tarkkuutta ja tasapainoa sekä mahdollistavat yhä laajemmat liikeradat.

Yhdellä treenikerralla saat todella paljon enemmän harjoitusta pitkille, liikkumista sääteleville lihasketjuille. Harjoittelu on siis tavallaan myös kiireisen ihmisen helpotus.

Keskustasta kaikki lähtee

Pilates-tekniikan filosofisen olemuksen mukaisesti ihmisen liikkeen ja ylipäätään liikkumisen keskusta on lantion seutu. Kehon hallinta siis perustuu keskivartalon syvien ja pinnallisten lihasten tarkkaan, koordinoituun käyttöön. Hyvä, dynaaminen ryhti luo perustan terveelle ja tasapainoiselle liikkumiselle, elämää kestävälle keholle. Sen tulisi olla myös kaikkien liikuntalajien pohja.

Harjoittelussa myös hengityksellä ja vahvalla keskittymisellä on keskeinen rooli. Liikkeet tehdään varsinkin alussa rauhallisesti. Vain näin voidaan purkaa vanhoja, huonoja liikemalleja ja opettaa keholle uutta, terveempää tapaa liikkua. Tämä on ensiarvoisen tärkeää esimerkiksi kipeän selän hoidossa tai vaikka huippu-urheilijan suorituksen parantamisessa.

Harjoittelu sopii todellakin niin kuntoutettavalle selkäpotilaalle kuin suoritustaan huippuunsa hiovalle urheilijalle. Maailmalla Pilates- harjoittelu onkin useiden lajien huippu- urheilijoille jo tuttu oheistreenimuoto. Luonnollisesti suurin osa harrastajista on kuitenkin tavallisia, itsestään huolehtivia, vaikuttavaa ja innostavaa harjoittelua rakastavia naisia ja miehiä, jotka haluavat saada treeniltään samanaikaisesti voimaa, hallintaa, liikkuvuutta, tasapainoa ja liikkumisen taitoa.

Yllättävän tehokasta

Pilates-tunnilla ahaa-elämyksen voi kokea löytäessään kehon keskustan lihakset uudella tavalla. Useimmilla pinnalliset selkä- ja vatsalihakset huolehtivat keskikehon tuesta. Syvemmät luurankolihakset eivät voi aktivoitua jos pintalihakset jännittyvät ensin. 

Syvimpien rankaa tukevien lihasten hermottaminen vaatii monesti aikaa ja ennenkaikkea poisoppimista vanhasta. Harjoitteissa onkin kyse nimenomaan siitä, miten ne tehdään. Valitettavasti monia Pilates-tyyppisiä harjoitteita näkee  jumpattavan vailla tietoa ja tuntumaa miten ne tulisi tehdä. Lihasketjujen oikea-aikainen, oikeassa järjestyksessä ja oikeanlaisella voimankäytöllä tapahtuva toiminta onkin kaiken A ja O.

Jo tämä keskivartalon uudenlaisen kytkennän oppiminen muuttaa paljon. Liikkeesi kevenee, taitotasosi kohoaa oli kyseessä sitten golf, hiihto tai vaikka ratsastus. Keskivartalosi muokkautuu ja useimmiten saat heittää hyvästit selkä, lonkka tai niskahartiaongelmille.

Kokemuksesta tiedän miten nopeasti keskittynyt harjoittelu tuottaa tulosta. Useimmiten jo kolmen-neljän treenikerran jälkeen asiakas hämmästelee edistymistään. Tuloksia ei todella tarvitse odottaa. Suosittelen kuitenkin alkuun joko pienryhmän laitestarttikurssia tai yksilötuntia, jossa pääset tutuksi kolmeen käyttämäämme laitteeseen ja saat jo liikemalleja perusharjoitteisiin.

Tarjoamme kokemuksella ja huolellisesti ohjattuja laitepilates- ja lattiapilatestunteja

Seuraava laitestartti pienryhmälle on jo tulevana perjantaina 12.3. klo 17-19.30.

Mukaan mahtuu vielä 2 innokasta. Olisiko tässä sinun hetkesi?   Ilmoittaudu mukaan nyt tai ilmoita halukkuutesi tulevaisuudessa niin laitan sinut listalle kun kerään uutta porukkaa. Voit myös kerätä oman 3-6 hlön ryhmän ja sopia oman starttikurssin tai miksei pidemmänkin harjoittelusarjan.

Muista myös lattiapilateksen Onlinetuntitarjontamme!

Voit hypätä myös mukaan torstain klo 16.30- 17.45 online-tunnille! Online- tunnit jatkuvat kesäkuun puolelle saakka.

Nyt mukaan lähtevänä saat kevätkauden 10 tunnin lisäksi 4 ekstra- harjoitetta alkaen ensi torstaista 11.3. Hintaan vain 160 eur. Eli vain 11,50 euroa/harjoitekerta. Harjoitteista jää käyttöösi myös tallenteet koko kaudeksi!

Näin naistenpäivänä vielä mainittakoon, että tämänkin aikaansa edellä olevan neron Joseph Pilateksen takana oli fiksu ja empaattinen nainen. Sairaanhoitaja Clara toimi miehensä apuna studiolla tuoden menetelmään myös omaa tietotaitoaan sekä empatiaa asiakkaiden kohtaamiseen.

Kutsun sinut mukaan jatkamaan Pilates-matkaa kanssani!

Voit siis ilmoittautua mukaan ostamalla paikkasi sähköpostitse, puhelimitse tai ilmoittautumiskaavakkeella. Online- tunneille voit myös ostaa paikkasi verkkokaupastamme. Otathan yhteyttä. Vastaan mielelläni askarruttaviin kysymyksiin. Elina Pihlajamäki, p. 0400 471 090, elina@efector.fi

Tämä on Efector Pilates Studion asiakaskirje

Kerron kirjeessäni uusimmat Studion kuulumiset, kurssit ja tuntivaihtoehdot. Annan sinulle vinkkejä kotiharjoitteluun ja terveyskuntosi ylläpitoon myös kotona ja työssä tai etätyössä. Voit antaa minulle palautetta kirjeestä tai palveluistamme: elina@efector.fi 

Tilaa uutiskirjeemme