Hei! Lue tästä Katja Hyytiälän juttu Keski-Suomen Yrittäjäsanomissa. Juhlimme tänä vuonna Efectorin 30-vuotis yritystaivalta. Onhan se hienoa. Varsinaisen juhlan siirsimme Koronasyistä eteenpäin. Energistä syksyä toivotellen, Elina.

Teksti ja kuvat: Katja Hyytiälä, Keski-Suomen Yrittäjät

Yrittäjä/toimitusjohtaja: Elina Pihlajamäki, 52. Yritys: Efector Pilates Studio.
Tiimi: Yrittäjä itse sekä aktiivinen yhteistyökumppaniverkosto ja osa-aikaiset ohjaajat. Perustamisvuosi: 1990

Parasta palautetta työstäni on se, kun kuulen asiakkaiden ihania tarinoita muutoksista ja näen niitä omin silmin. Kursseilla asiakkaat ryhdistyvät ja oppivat tuntemaan ja harjoittamaan kehoaan. On todella liikuttavaa, kun asiakas oppii päästämään irti stressistä ja saa kehonsa sellaiseen liikkeeseen, johon se ei välttämättä ole päässyt aikoihin.

Efector Pilates Studion yrittäjä Elina Pihlajamäki korostaa palautumisen merkitystä. Jos työ pitää ihmisen rapakunnossa, on tehtävä muutoksia.

Elämää kestävä keho

Kuinka monella meistä onkaan ollut kroppa ja mieli koetuksella menneen kevään ja kesän aikana. Onko ryhtini pudonnut, olkapäät ja pää liukuneet eteenpäin, hampaat puristuneet yhteen. Päätetyöskentely, kiire ja huoli heijastuvat monien kehoilta.

Ilmassa on syksyn tuntua, kun tapaan jyväskyläläisen Efector Pilates Studion yrittäjän Elina Pihlajamäen. Hän todella osaa kantaa itsensä. Taustalla on taitoa ja tietämystä ihmisen liikuttamisesta. Elina on liikuntatieteiden maisteri, jonka liikunnan juuret tulevat nuoruusajan voimistelutaustasta. Hän on ohjannut Efectorin kautta erilaista liikuntaa 30 vuoden ajan. 2000-luvun alusta alkaen Efectorin pitkäaikaisen taukojumppaohjauksen rinnalle nousi Pilates ja Method Putkisto-tarjonta. Elina elää kuin opettaa:

  • Harrastan itse Method Putkiston ja Pilateksen lisäksi luonnossa liikkumista. Lenkkeilen, hiihdän ja uin avannossa. Minulta puuttuu kokonaan kilpailuvietti. Kova halu pärjätä löytyy, mutta liikkuminen on minulle ennen kaikkea tunnetta ja liikkeen estetiikkaa. Liikun ylläpitääkseni toimintakykyäni ja mielenvireyttä. Tykkään siitä, että keho antaa enemmän mahdollisuuksia kuin rajoitteita.

Efectorin asiakkaat koostuvat kaiken ikäisistä, kokoisista ja harjoitustaustan omaavista ihmisistä. Tyypillisin asiakas on kiireinen keski-ikäinen nainen, joka elää hektistä elämää. Yhdeltä ja samalta tunnilta löytyy kuitenkin eläkeläisiä, opiskelijoita, huippu-urheilijoita, jopa liikunnasta jostain syystä vieraantuneita tai joskus aikoinaan väkinäisen koululiikunnan nujertamia liikkujia, jotka nyt ovat löytäneet uuden kipinän liikkumiseen. Efector Pilates Studion lajit sopivat kaikille.

  • Ryhmämme ovat aina olleet pieniä ja väljiä jotta voimme antaa jokaiselle henkilökohtaista ohjausta yksilölliset tarpeet ja tavoitteet huomioiden. Ohjaamme pääasiassa kahta menetelmää; Pilatesta ja Method Putkistoa. Molemmat menetelmät perustuvat harjoitteluun kehon ehdoilla – jokaisen omaa optimia tavoitellen. Oman kehon tuntemus ja sen kunnioittaminen ovat ohjauksemme perusta. Tavoitteenamme on luoda pohja kestävälle ja toimintakykyiselle keholle, josta voi nauttia läpi elämän. Toki kurssivalikoimassamme on muitakin kehonhallinta ja -huoltolajeja, kuten Spiraalistabilaatio ja itse kehittämäni Body Flow ja Face Up.

Kaikki tarvitsevat palautumista


Siitä puhutaan paljon. Jos olet väsynyt ja uupunut, niin tarvitseeko vielä kasvattaa voimaa ja tiukkoja lihaksia?

  • Repivä liikunta ei ole ratkaisu väsyneelle kropalle. Palautumisesta huolehtiminen ei ole vain urheilijoille. Kovasta työrupeamasta, sairastelusta, synnytyksestä ja pitkään jatkuneesta stressistäkin pitäisi palautua yhä paremmin nykytiedon valossa. Palautumisen edistäminen voi olla tietoista ja dynaamista, sekä kehollisesti aktiivista. Pelkkä sohvalla makoilu ei palauta. Ilman palautumista et pysty oppimaan uutta ja pysymään esimerkiksi kiivaassa työelämässä mukana tai edes nukkumaan kunnolla.

Efectorilla ihmiset harjoittelevat kokonaisvaltaisesti. Tavoitteena ei ole vain pinkeä peppu ja vatsan pieneneminen, vaan hyvien kokonaisvaltaisten, elämän laatua kohottavien vaikutuksien tuominen kehoon.

  • Erikoiskurssimme, johon tällä hetkellä olemme erityisesti panostaneet, on kasvoihin keskittynyt harjoittelu, joka yhdistyy myös kehoon kokonaisuutena. Voimme mm. lievittää niska-hartiaseudun jännityksiä, vapautua stressipurennasta ja poistaa niskakyhmyn, jopa vaikuttaa kasvoharjoittelulla esimerkiksi lantion asentoon.

Korona ei anna armoa

Koronan tuomat vaikutukset näkyivät Efectorilla mm. yrityspuolen asiakkaiden peruutuksissa. Myös studion viikkotunteja jouduttiin perumaan ja sulkemaan ovet toviksi. Nyt kuitenkin yrityksetkin ovat alkaneet huomata taukoliikunnan ja kehonhuollon merkityksen ja korona-aikana niitä tarjotaan videopalveluina.

  • Aloitimme videoprojektimme koronan myötä. Moni asiakkaista on jo pitkään toivonut videotuotteita, joten vihdoin päätin vastata kysyntään. Videoistamme on tullut loistavaa palautetta, joten verkkopaketit tulevat pysymään tarjonnassamme ja tulemme laajentamaan tarjontaa verkkokauppamme puolelle syksyn aikana. Asiakkailta saadun palautteen perusteella ne ovat hyvä lisä perinteisiin viikkotunteihimme.

Elämän myötä keho on jatkuvassa muutoksessa ja 50-vuotiaana kehon tarpeet ovat erilaiset kuin 25-vuotiaana. Tämä tulisi huomioida harjoittelussa. Keho ei odota ja jokainen liikkumaton, passiivinen päivä rapauttaa selkärankaa. Liikkuminen ja kehon huolto muodostavat yhden terveen elämän kulmakivistä.

  • Keho tarvitsee liikettä, jotta pysyt edes siinä missä olet nyt. Älä jää paikoillesi.

Itsekin yrittäjänä Elina tietää millaisia yrittäjän päivät voivat olla, mutta liikkumisesta ja lomista hän ei luovu. Yrittäjille hänellä on napakka viesti:

  • Olen sitä mieltä, että jos yrittäjäelämä ei tuo sinulle sitä vapautta ja liikkumavaraa, jonka myötä jää aikaa huolehtia myös itsestään, se ei ole sen väärti. Ei ole kauaakaan siitä, kun yrittäjät kertoivat kilvan, kuinka vähän he pitävät lomia. Kysymys on valintojen tekemisestä. Jos työ pitää sinut rapakunnossa, tee muutoksia, olet sen arvoinen. Olen aina viettänyt kunnon kesälomat lasten kanssa, enkä kadu yhtään. Väsyminen syö intoa ja juuri intoa yrittäjyydessä ja työelämässä tarvitaan.