”Kunpa minulla olisi ollut jo urheilijana käytössä tämä kehollista itsetuntemusta lisäävä menetelmä.” Paula

Method Putkisto on minulle kuin polku tai matkakumppani kohti omien oivallusteni suurta aarrearkkua.

Olen entinen kilpa-urheilija, nykyään kahden ihanan pojan äiti. Nämä roolit kuvastavat hyvin elämäni erilaisia vaiheita, niiden asettamia vaatimuksia, olosuhteita, odotuksia ja ihan kaikkea. Ne pitävät sisällään paljon upeita kokemuksia, iloa, tuskaa, kasvukipuja ja oppimista. Elämänvaiheita, jotka ovat opettaneet minulle itsestäni todella paljon kaikilla sen eri tasoilla. Erityisesti sitä, miten kehon, mielen ja sydämen tuntemus sekä viisaus nivoutuvat erottamattomasti toisiinsa.

Kehollista elämää

Kilpaurheilu on luonnollisesti hyvin kehollista. Itseään oppii usein tuntemaan ja arvioimaan niillä kriteereillä, joita kukin laji pitää sisällään ja yleensä näihin raameihin kasvetaan jo hyvin nuoresta pitäen. Samalla myös luodaan hyvin tarkat uskomukset ja ajatukset siitä, millainen oman kehon tulee olla, miltä sen pitää näyttää ja miten sen kuuluu tavoitteisiin nähden optimaalisesti toimia. Itselleni kehon toimivuuden kriteereitä olivat esimerkiksi se, miten kovaa juoksuni kulki, kuinka taitavasti osasin lyödä tai kuinka kovaa pystyin palloa heittämään.

Harjoittelu tähtäsi ennen kaikkea voimaan, kestävyyteen, taitoon ja näitä mitattiin pääsääntöisesti ulkoisilla mittareilla eli tuloksilla. Kun lopetin kilpa-urheilun kymmenen vuotta sitten, putosin kuoppaan, jota en osannut etukäteen ollenkaan odottaa.  Lopettamisesta aiheutunut tuska, tyhjyys ja tietämättömyys olivat hyvin voimakkaita tunteita. Kriisini siitä, kuka minä olen, mitä minä haluan, mikä elämässäni on urheilun jälkeen tärkeää, mihin koen intohimoa, mikä on kehoni ja liikkumisen tarkoitus, olivat kysymyksiä, joihin minulla ei ollut oikein minkäänlaisia vastauksia. Ahdistukseni kehosta ei ollut todellakaan pienin tuskistani. Oli pelottavaa olla omassa kehossaan, kun se ei ollut enää huippu-urheilijan. Oma keho tuntui hyvin vieraalta ja oli vaikea tietää, mitä siitä pitäisi ajatella tai miten sitä tulisi hoitaa.

Irti vanhoista taakoista

Mutta tuosta tuskasta alkoi myös itsetuntemusmatkani omaan mieleen, sydämeen ja kehoon, josta olen tänä päivänä hyvin kiitollinen. Kaikki alkoi omien ajatusteni, tunteitteni, uskomusteni ja toimintatapojeni tiedostamisesta, tutkimisesta ja lopuksi halusta oppia hyväksymään kaikki itsessä tapahtuva. Nousi palava halu päästää irti kaikesta siitä itseni rajoittavasta, vuosien saatossa kerääntyneestä taakasta. Samalla oman mielen kanssa työskennellessä yhteys omaan intuitioon ja henkisyyteen vahvistui upeaksi, elämää eheyttäväksi voimavaraksi.

Kehoni vuoro tässä matkassa tuli vasta 9 vuoden ja kahden synnytyksen jälkeen. Niin kauan meni, että vanhat muistijäljet kilpaurheilijan kehosta ja ennen kaikkea mielen kriteerit olivat haalentuneet sen verran, että pystyin lähestymään kehoani itselleni uudella tavalla; innostuneesti, sitä avoimin mielin tutkien ja uutta oppien! Ja kun olin henkisesti tähän kaikkeen valmis, tuli eteeni tuttu mainos Method Putkistosta ja 30 päivän teho-ohjelmasta. Varasin kurssin tietämättä tarkalleen, mihin itseni olin ilmoittanut. Kurssilta muistan sen liikutuksen, ilon ja kiitollisuuden tunteen, kun sydämessäni ymmärsin, että nyt olisi vihdoin minun kehoni vuoro. Tiesin, että olin löytänyt työkalun, jolla voisin tutustua vuosien jälkeen kehooni uudelleen. Menetelmän, jonka avulla voisin nyt vuorostaan päästää kehollisesti irti kaikesta rajoittavasta entisestä, vahvistaa ja ravita kehoani ja ennen kaikkea ajan saatossa, antaen kaiken tapahtua rauhassa, kehon omassa luontaisessa rytmissä, syntyä tai paremminkin vapautua olemaan myös kehollisesti oma itseni.

Matkalla uuteen oloon

Olen nyt tällä matkalla ja olen siitä tässä hetkessä todella kiitollinen ja iloinen. On upeaa kokea taas aivan uudenlaista kehollista tekemistä ja tuntea myös kunnianhimoa harjoittelua kohtaan. Kriteerit kehoani ja ylipäätään liikkumista kohtaan ovat hyvin erilaiset kuin kilpaillessani. Nyt tähtäimessäni on tunne liikkuvasta, jäntevästä, tukevasti maassa seisovasta, terveestä, elämän muutokset vastaan ottavasta ja ennen kaikkea vapaasta kehosta. Unelmani on kokea ja oman kokemukseni kautta oppia tuntemaan juuri se upea keho, jonka olen luojalta lahjaksi saanut. Ja hoitaa sitä sen tarvitsemalla rakkaudella.

Jälkeenpäin olen miettinyt, että kunpa minulla olisi ollut jo urheilijana käytössäni tämä kehollista itsetuntemusta lisäävä menetelmä. Menetelmä olisi ollut hyvä keino oppia näkemään kehon toiminnallisuus ja kehon eri osien väliset kytkennät sekä erityisesti se, miten oikean pituisilla lihaksilla on valtava merkitys ihan kaikkeen! Tosin luulen, että kilpaurheilijana lähestymistapani menetelmään olisi ollut varmasti tuolloin hyvin erilainen kuin mitä se tässä hetkessä on. En usko, että olisin ollut silloin vielä tarpeeksi valmis näkemään, kokemaan tai oivaltamaan Method Putkiston syvintä olemusta. Sitä kuinka kehon kautta voi oppia itsestään joka harjoituskerta myös kaikilla muilla tietoisuuden tasoilla jotain uutta. Sitä kuinka kehon tietoisuuden lisääntyminen vaikuttaa aina samalla myös tapaani ajatella, tuntea ja kokea itseni osana ympäröivää maailmaa.

Method Putkisto vaikuttaa tavalla tai toisella aina koko ihmiseen; siihen miten ihminen oppii katsomaan, kantamaan, arvostamaan ja rakastamaan itseään. Kuinka ihminen lopulta kasvaa niin sisäisesti kuin ulkoisestikin omaan, upeaan mittaansa.